Foto Okategoriserade Tips

Fotoskola del 1: Att fotografera barn

11 april, 2016

Efter många förfrågningar här på bloggen gällande fotografering så tänkte jag nu köra igång en liten fotoskola.

Hemma hos oss är det verkligen skomakarens barn och på vår vägg sitter endast EN bild som jag tagit på våra barn.  Himla synd egentligen, jag har lovat mig själv att bli bättre på detta flera gånger, men det blir liksom inte samma sak. Man vill helst inte ta med “jobbet” hem. Mina barn har alltid varit mina modeller tills att de blev så stora nog att det har egen vilja, då springer de väldigt gärna ifrån kameran. Ställa upp sig framför är inget alternativ. De tycker inte det är speciellt roligt att vara stilla framför en kamera, är era barn likadana?

Fotoskola tips fota barn Angelica Sandberg fotograf blogg

Därför har jag under mina år som fotograf samlat på mig en del erfarenhet om hur man fotograferar barn på bäst sätt och jag tänkte dela med mig lite av det. Några små tips hur ni enkelt kan fotografera era barn och faktiskt få äkta levande bilder kommer här! ♥ Bjud på dig själv, gå ner på barnens nivå och busa tillsammans med dom. Ta inte fram kameran de första du gör, utan busa lite extra med barnen så de får ett förtroende för dig, speciellt om du ska fota barn du aldrig träffat tidigare. ♥ Kör fotograferingen lite på barnens villkor. Försök välja tid på dagen då barnen är som mest pigga, mätta och belåtna, (gäller alla åldrar). ♥ Börja att fotografera med ett teleobjektiv så du kan hålla dig lite på avstånd så barnen hinner vänja sig lite. Fotoskola tips fota barn Angelica Sandberg fotograf blogg Fotoskola tips fota barn Angelica Sandberg fotograf blogg

♥ Ska ni fotografera utomhus? Försök välja ett stort område där barnen kan röra sig fritt och gör fotograferingen till en rolig upplevelse. ♥ Låt barnen göra olika uppdrag, som att t.ex. viska något i någons öra för att få en nära och fin bild.

Fotoskola tips fota barn Angelica Sandberg fotograf blogg Fotoskola tips fota barn Angelica Sandberg fotograf blogg

Låt barnen ha med sina egna leksaker som rekvisita, uppskattat av både barn och föräldrar. Barnen känner sig trygga med sina egna saker, och föräldrarna blir glada om favoritbilen eller favoritnallen kommer med på bild.

För att fånga barnets intresse och få närbilder och faktiskt få de att kolla in i kameran kan du låtsas att det bor ett litet djur inne i kameran. Det funkar alltid, barnet letar efter djuret som flyttat in i kameran som kanske låter och pruttar, där får du som fotograf vara lite fantasifull.  😉

Fotoskola tips fota barn Angelica Sandberg fotograf blogg Fotoskola tips fota barn Angelica Sandberg fotograf blogg

Här fick ni ta del av några av mina tips som förhoppningsvis har användning av.

Vad önskar ni att nästa inlägg handlar om?

Kram/ Angelica

5 Kommentarer

 • Reply Diana - "La madre" 12 april, 2016 kl. 14:07

  Åh jag gillar fotoskolor men mer konkreta som vilka inställningar i kameran man ska använda för tex inte bli suddig men ljust. Ljust men tydligt och inte bara vitt.. etc.
  Bra inlägg. 😀

 • Reply Jungfrumamma 12 april, 2016 kl. 19:29

  Intressant! Jag har en systemkamera som har legat och dammat igen. Man borde ta fram den igen och prova sig fram kanske. Nu fotar jag bara med telefonen för att det är så enkelt!

  • Reply angelicasandberg 12 april, 2016 kl. 20:07

   Det tycker jag du ska göra 🙂 det blir trots allt skillnad på bilder kamera/mobil även om dagens telefoner har bra kameror 🙂 synd att låta den vara dammig 🙂 skriv gärna vad du önskar för tips! Kram o trevlig kväll

 • Reply JennyLilja 15 april, 2016 kl. 14:51

  Hej!

  Vilken fin blogg. Börjar genast följa. Tack för att du delar med av dina erfarenheter när det gäller fotografering, tänkte försöka bli bättre på att använda kameran.

  Vill du så får du gärna kika in hos mig också. http://www.jennyliljablog.wordpress.com

  ~~ Jenny Lilja ~~

  • Reply angelicasandberg 16 april, 2016 kl. 10:05

   Hej Jenny, Vad roligt att du tycker om min blogg. Välkommen hit. Och tack för ditt önskemål till kommande inlägg för fotoskolan!

   Ha en fortsatt fin dag! Kramar

  Lämna en kommentar