Trädgård och odling

Förodla dahlia, jag gör såhär.

Förra året var mitt första år med dahlior, jag har egentligen inga gröna fingrar men tycker det är otroligt roligt detta, och jag lärde mig mycket förra året, och hoppas jag ska lyckas bättre detta år,
Några av knölarna klarade vinterförvaringen, och dessa har vi nu planterat också för att se om de kommer vakna till liv.
Förra året planterade jag i lådor som vi byggt vid vårt växthus, i soligt läge, men de mådde inte så bra som jag önskade, vet inte om de fick för lite plats och att jag kanske satte plantorna för tätt?  En knöl blir ju otroligt stor , Så antigen ska vi bygga om lådorna, alternativt göra de högre för tillgång till mer jord? Men jag har också planer på att göra fler lådor/ gräva en rabatt där jag kan sätta dahliorna med, och se hur förutsättningarna blir då. Det är lite spännande att experimentera. ♥


Här ser ni lite hur planteringen såg ut förra året.


Eftersom inte alla knölar överlevt övervintringen så är jag i efterhand glad att jag la en beställning i höstas på nya favoritknölar, beställde närmare 30 knölar från magnolia, de har klart bäst knölar måste jag säga, beställde även två knölar från ett annat ställe, men tyckte inte de var lika fina , hoppas att de tar sig dock.

Jag väljer att förodla mina dahlior för att jag vill att de ska få en tidig blomning, och om jag mot förmodan skulle sätta de rätt ner i marken är jag rädd att alla sniglar skulle käka upp dom, så därför vill jag att de ska ha kommit upp en del innan jag planterar ut. Sen när man är ivrig som jag så passar det perfekt att förodla, även om det är lite jobb med det förstås.

Förra året planterade jag knölarna i båda plastpåsar och I plastkrukor, detta år kör jag bara i plastpåsar, för jag tycker det är enklast och de tar mindre plats helt enkelt. Använder mig av 3L plastpåsar.

Fyller plastpåsen i botten med jord,  lägger i knölen och fortsätter fylla upp  med jord så att knölen täcks helt.


Leonas dahlia från förra året var en av dom som överlevt vintern, man kunde till och med se små skott/ögon på den. Så den var verkligen redo att väckas till liv. Leona var så spänd, denna lilla knöl var en som ramlade av från en stor knöl förra året när vi planterade, vi hade ingen aning om den skulle ta sig men Leona ville plantera den ändå, och vips så tog den sig och blommade förra året, så när jag berättade för henne att det verkade som att hennes var en av dom som överlevt vintern blev hon SÅ glad. Så pepp på att plantera sin egen lilla dahlia igen, Vi döpte den till Leonas dahlia för att vi först inte visste vilken sort det var, men när den blommade så visade sig att det var en cafe au lait. ♥


I år fick jag också ta lite hjälp av Rickard att plantera alla mina knölar, jag är ju tyvärr lite begränsad i min rörlighet pga foglossning, så jag är tacksam att han hjälpte mig, han tyckte det var roligt till en början, men när han insåg efter att vi satt hälften av knölarna att det var lika mycket kvar, så försvann hans tålamod lite 🙂 Min egna lilla Bosse Rappne.

På vissa av de nya knölarna hittade jag även ögon på dom, tänkte jag skulle visa och hoppas ni också ser.

På bilden till höger så ser ni på stammen att det sticker ut något litet, jag läste någonstans att någon förklarade det att ett öga ser ut som på en potatis som har legat för länge och börjar sticka ut sina vita skott. Jag är verkligen inget proffs på detta och tycker det är svårt att hitta, just på denna tyckte jag att det syntes tydligt, men på många hade jag jättesvårt att se. Men med lite värme och ljus så börjar dahliorna att vakna försiktigt.

När jag planterar så planterar jag som sagt i plastpåsar, Vissa doppar sina dahliaknölar i vatten innan de sätter de i jord, jag gör inte det. Vet inte vilket som är bäst, men jag är så nervös för att knölen ska mögla så jag kör på att fukten från jorden får räcka.

De nya knölarna sätter jag i påsarna som de kommer levererade i, så himla smidigt. Planterar och ger inget vatten, Ställer dom sedan ljust i rumstemperatur. Vet att vissa även ställer så pass varmt att det använder sig av golvvärme och likande, men förra året funkade det fint att väcka knölarna vid ett fönster i rumstemepratur.
Sedan är det bara att vänta på att se om några sugrötter kikar fram, vissa tar mer tid på sig än andra 🙂 Men det betyder inte att alla knölar inte kommer vakna till 🙂

Jag förvarar mina i backar för att jag enkelt ska kunna flytta dom ut sedan när det är dags för att härda dom ute.
Själva vattningen, börjar jag inte med förrän det kommit upp gröna blad. När det gröna sedan kommit upp, så behöver plantan mycket ljus för att inte bli rangliga, man kan även ta skott på dom om man känner för det, jag lyckades ta ett skott förra året som överlevde som sedan svärmor fick överta, och den har hon nu planterat i år igen, 🙂 förra året konkade jag mina dahlior in och ut varje dag, eftersom de inte får stå ute över natten när det fortfarande finns risk för frost. Men jag funderar på om jag kanske EV ska flytta ut dom till växthuset sen när det blir dags, och kanske ha någon form av frostvakt eller något element eller likande så att man inte behöver bära in och ut. Det ska vi funder lite på 🙂


Hoppas ni gillade inlägget och orkade läsa ända hit 🙂 Håller tummarna för att denna dahlia säsong blir bättre än min förra och att jag kan plocka många härliga buketter i trädgården i sommar. ♥

Kram/ Angelica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.