Raw vs. Jpeg.

Hej!
Idag har vi en riktig seg söndag här hemma, jag sitter fortfarande i mysbyxor. Men man måste få ha lite sånna dagar också. Idag lär vi inte göra många knop, och vädret är dessutom inget vidare. Ska hela sommaren fortsätta såhär? Jag längtar efter en dag på stranden.

Jag tänkte passa på att ge er ett litet fototips. Jag vill visa er skillnaden mellan att fota i jpeg format eller i rawformat. Detta ställer ni in under inställningar i er systemkamera. RAW betyder rå på engelska och därför kallas råformat på svenska. Att det kallas just Raw handlar om att bildfilerna är helt obehandlade och kan alltså inte bara printas direkt utan behöver bearbetas i en bildbehandlare innan. Raw är ett digitalt negativ och fyller samma roll som negativen från förr. Fotar du i jpeg så bestämmer kameran väldigt mycket åt dig, du kan inte styra och bestämma över dina bilder på samma sätt som om du fotar i jpeg.
Det kan låta lite krångligt, men jag lovar er, är ni intresserade av foto så kommer ni märka stor skillnad om ni byter över från Jpeg till Rawformat.

Ska visa er två bilder, de är båda direkt ur kameran och den ena är raw & den andra jpeg.
Ni kan ju se hur raw bilden är råare och att man behöver redigera den för att få den så som man vill, medans kameran bestämt färgerna åt dig när jag fotade i jpeg. Bilderna är tagna med exakt samma inställningar i kameran.

_14A8762_14A8762_ Skärmavbild-2015-07-19-kl.-15.01.07Såhär ser det ut när jag öppnar en bild i Camera Raw. Till vänster är före bild och till höger är efterbild efter lite behandling i Camera raw. Här kan du göra så otroligt mycket på väldigt kort tid och du kan hitta din egna stil på din redigering och dina bilder._14A8762__Efterbehandlad i Camera raw.

Är ni intresserade av mer fototips här på bloggen? Skriv gärna en kommentar så ska jag försöka besvara era frågor så gott jag kan! 🙂

Kramar ♥

Dela det här inlägget:

Relaterade inlägg

Jag ♥ Er.

-innehåller adlinks- God förmiddag. Här hemma har vi höstlov. Världens sämsta väder känns det som, det har nog regnat ända

Läs mer