Innan jag började fotografera för många herrans år sen så tänkte jag att bara jag har en systemkamera så blir bilderna bättre. Självklart blir bilderna bättre med en systemkamera än med en mobiltelefon, MEN. Man måste också kunna sköta kameran på rätt sätt. Med många små medel kan man verkligen göra underverk med en systemkamera.
Jag fotografera alltid i manuellt läge på kameran eftersom jag då har full kontroll på bländare, ISO och slutartiden.
Tycker man det är för krångligt i början kan jag tipsa om att fota i A/Av. Då ställer man själv in Bländare och ISO, medan kameran själv räknar ut en fungerade slutartid för de inställningar du valt.
Så vad betyder alla dessa tre? Bländare, slutartid och ISO. Jag ska försöka skriva en kortfattad version som jag hoppas kommer kunna hjälpa er en bit på vägen.
Slutartid
Slutartid betyder hur länge slutaren är öppen i kameran. Det vill säga, hur lång tid kameran tillåter ljuset att komma in och kan skapa bilden. När du trycker på knappen för att fota en bild så öppnas en lucka i själva objektivet, som sedan stängs igen. Tiden mellan öppning och stängning är det som kallas för slutartiden.
Ska du fota något som rör sig bör man använda en hög slutartid. Man bör inte heller använda för låg slutartid för då riskerar man att en bild blir suddig.
Jag brukar personligen inte gå under 1/80 sek, om jag fotar något. Fotar jag människor brukar jag ligga runt 1/125.
Om jag fotar barn i rörelse brukar jag ha högre slutartid, uppåt 1/250sek och behöver då kameran få in mer ljus så brukar jag öka upp ISOn något…
Bländare
Denna bestämmer mängden ljus som man vill ska komma in i bilden. Bländare anges med ett F-tal.
Slutaren släpper, som jag skrev, in ljus i kameran men till skillnad från den så släpper bländaren in ljus med hjälp av öppningens storlek. Det är inte bara själva ljuset i bilden som den påverkar, utan den påverkar också ”suddigheten” i bildens bakgrund. Se skillnad på bilderna nedan. Stor bländaröppning ger mycket ljusinlägg och kort skärpedjup.
Första bilden är tagen med f-tal 1,4, alltså stor bländare.
Bakgrunden blir nästintill otydlig, och jag tycker bilden får ett annat djup i sig när man fotar med ett lågt f-tal som i det här fallet. Jag fotar nästan alltid med lågt f/tal då jag älskar kort skärpedjup i mina bilder.
Andra bilden är tagen med f-tal 11, alltså mindre bländare och högre f-tal.
Kameran har svårt att få in ljus och allt är skarpt i hela bilden.
ISO
När ljuset är dåligt, som det kan vara inomhus till exempel, så kan man behöva ta hjälp utav ett högre ISOtal. Är man utomhus och fotograferar under dagtid behöver man oftast aldrig gå över 100 i ISO.
Men inomhus däremot kan man behöva lägga på lite extra. Kanonbra, dock måste man vara väldigt försiktig med denna inställning då ett för ”högt” ISO, ger brus i bilden. Ta en titt på de föregående bilderna, när jag höjde f-talet på sista bilden till 11, fick kameran mindre ljusinsläpp från bländaren, vilket resulterade i att jag fick höja upp ISO talet väldigt mycket för att inte få en mörk bild. Det resulterade i att bilden blev ”brusig”.
Hemligheten i en perfekt bild är att alla dessa tre inställningar som handlar om ljuset bör komplettera varandra så bra som möjligt. Man vill ha en bild som är skarp, ljus och inte brusig. Mitt tips till er är alltså att försöka testa er fram själva på egen hand med hjälp av detta.
Och en sak till, håll även koll på exponeringsmätaren.
Försök att ha en balans i exponeringsmätaren, den bör aldrig ligga under, utan hellre några snäpp ”över” för att inte riskera en för mörk bild. Detta kan jag gå in på närmare i ett senare inlägg om det är av intresse?
Sedan ett sista tips, om ni vill ta er fotografering till en liten högre nivå, så tycker jag ni bör införskaffa ett fast objektiv. Det går att köpa för runt 1000-lappen och det gör väldigt mycket för hur bilderna blir. Då kan ni köra med ett lågt f-tal och få in ljus i bilden på det viset. Ni kommer märka stor skillnad, jag lovar ♥
Hoppas ni tyckte om detta inlägg och kommentera gärna nedan vad ni vill ha för tips nästa gång. ♥
KRAMAR!