Hoppa över förskoleklass och finklänning på!

God förmiddag. Ska snart sätta oss och äta lite lunch innan jag åker iväg mot Linköping. Jag ska jobba ett kvällspass på Neo.
Så idag har vi pusslat så att Lowa har varit hemma med mig och Leona på fm. Rickard har jobbat och sen byter vi av varandra innan jag åker. Det kommer underlätta något enormt när Lowa slutar på förskolan. Jag har ingen uppdatering kring förskolan ännu, men vi har lite fler punkter som vi ska prata om för att få den sista tiden att fungera så bra som möjligt. Lowa känns färdig på dagis. Sist vi hade utvecklingssamtal där så skulle de försöka utmana henne. Gällande skrivning och läsning är hon i stortsätt nästan vid vissa tillfällen strået vassare än Leia. Hon har alltid tyckt att det varit intressant med läsning och att skriva bokstäver. Så roligt, detta uppmuntrar vi såklart massor.
Ibland undrar jag om hon skulle kunna börja första klass nästan direkt? Hoppa över förskoleklass, jag har visserligen ingen koll på hur sånt funkar? Kan man ens göra så?

Vi har allafall myst massa här hemma på förmiddagen. Lowa firade att hon var ledig med finklänning.=) Jag hade hellre gått runt i pyjamas hela dagen om jag hade fått bestämma, så där är vi lite olika 😉


Roligt med tittutleken!  ♥

Jag måste ta tag i att fixa mina andra glasögon jag köpte för många år sedan, jag ser bättre i dom men dom sitter inget bra på näsan. Har funderat på att allvarligt fixa till den där lille böjen med fillers, då kanske dom sitter bättre. Dom har försökt att ställa in dom rätt hos optikerna men lyckas inte, så något måste fixas. Jag känner att jag får spänningshuvudvärk när jag koncentrerar mig. 🙁
På fredag är det äntligen dags för Leia att gå till ögon, ska bli intressant och se hur hennes syn är och om hon behöver glasögon..


Idag fick jag läsa ett så fint mail också, som gjorde mig lite tårögd! TACK för att ni finns! ♥
Hoppas ni får en försatt fin dag!

Kram/Angelica

18 reaktioner till “Hoppa över förskoleklass och finklänning på!

 1. Man kan hoppa över förskoleklassen. Men som lärare skulle jag inte rekommendera det ur synpunkten leken. I ettan så försvinner leken ganska direkt, medan barn får leka och hitta vänner i f-klass på helt annat plan än i ettan. Min erfarenhet är att barn har mycket svårare att komma ikapp just kompisbiten när de missat f-klass.

  Sonen låg före i mycket men jag valde att låta honom gå f-klass. Leken är så viktig, och tyvärr så bortprioriterad i skolan. Som jag ser det på grund av alla mål.

  1. Tusen tack för input, jag har inte tänkt så först, men som sagt när jag är mer efter så kommer det bli bra för henne att börja förskoleklass! Det är nog mer att jag känner att hon är så klar på dagiset hon går på idag, och det känns inte längre som att de kan aktivera henne :/ men jag ska få till ett möte där med någon ordinarie personal…

 2. Jag vet inte om du kan hoppa över förskoleklass för den blir obligatorisk nu i år. Sen finns det ju mycket annat ett barn behöver lära sig än läsa o skriva. Leka matematik o det sociala. Förskoleklassen är viktig. Jag jobbar själv i förskoleklass o de barn som redan kan läsa o skriva kanske behöver träna med något annat. Mitt barn börjar också förskoleklass till hösten o hen är hejare på matematik räknar gångertabellen plus o minus. Men inte alls kommit igång med bokstäver o läsning ännu. Så det är så olika

  1. Ja men precis, och sen som många skriver att leken är viktig, jag tänkte inte på det först! Det kommer bli bra för henne, det är mest att jag känner att hon är så otroligt färdig på dagis nu <3
   Vad grymt att han/hon räknar så pass bra! Wow, jag undrar hur jag ska kunna hjälpa barnen när dom kommer upp högre i ålder, känner mig redan trög 😉 haha!
   Men visst är det olika såklart! Ha en fin dag! Kramar

 3. Som förskollärare rekommenderar jag att inte hoppa över förskoleklassen, läsa och skriva är inte allt. Leken är viktig, det sociala, vara i en ny grupp osv. Som föregående talare skriver finns det ingen lek i skolan tyvärr. Jag tycker också det är viktigt att gå med sina jämnåriga kompisar. I förskolan finns det utbildade förskollärare vilket det gör i förskoleklass också, de har samma utbildning och de ska kunna utmana din dotter. Be ditt barns pedagoger att ta kontakt med andra förskolor, de har säkert också barn som ligger i framkant, då kan dessa barn leka. Ha en fin kväll!

  1. Tusen tack för inputen! Som jag skrev ovan så tänkte jag inte på det sociala och leken, men efter alla era inputs så inser jag hur rätt ni har <3 jag känner mer som sagt att hon verkligen är Fördig där hon är idag, men vi jobbar på att få till ett möte 🙂
   Hoppas du får en härlig dag! Stor kram

 4. Hej! Förskoleklassen är frivillig men så viktig för barnen. De samverkar med ettorna ofta & i fsk klassen förbereds barnen sakta mot ettan. Jag tror det blir som en ”chock” att börja ettan direkt. I fsk klassen jobbar man i små steg med allt som kommer i ettan. Sitta still lite längre, raster mm.
  Man ska ju i ettan sen utmana barnet på dem nivå den befinner sig. Min dotter kunde oxå ”hoppat” över fsk klass egentligen men tycker hennes lärare ger henne bra utmaning på den nivå hon befinner sig 🙂

  1. Så roligt att läsa att det funkade så bra för din dotter, att dom ser varje individ! jag tror säkert det blir bra för Lowa också, och som alla skrivit, det är nog bra att hon går ett år och förbereder sig! <3
   Kram

 5. Min dotter började förskoleklass ett år tidigare – det var det bästa vi gjort visade det sig. Hon har alltid haft lätt för sig och var bland de främsta i klassen. Ett svårt beslut med tanke på att det är mycket som ska fungera. ”Förskolan sa att de inte kunde ge henne något mer” – vilket är deras uppgift men det är oftare lättare sagt än gjort. Man vill ju inte att ens barn ska bli hämmat utan att de ska få utvecklas. Hoppas det löser sig för Lowa

  1. Nej precis, jag förstår hur du menar, och Lowa hade säkert också kunnat kanske börja ett år tidigare istället, nu är ju det försent :/ så vi får helt enkelt kämpa på den sista tiden 😉

 6. Jag vill också lägga in att jag håller med om att det är bra att låta barnen börja i förskola för att inte hamna utanför.
  Skolan idag är för jävlig med utfrysning, mobbing, splitting , slag och elakheter. Det finns inte vuxna i skolorna som kan ta eller vill ta tag i det. Har aldrig varit så mycket kränkningsanmälningar som nu. Då är det bra att vara inne i skolan så man inte per automatik blir en hackkyckling för att man inte varit med från början.

  Detta är något vi vuxna bör belysa och prata om överallt. Det är fruktansvärt så det är. Alla föräldrar måste se att sina barn INTE mobbar, fryser ut och är elaka. Alla föräldrar måste se att även sitt barn kan göra jävliga saker. Jag ser dagligen ungar som är dom värsta ögontjänare som skådats och jag fattar inte vart det kommer ifrån. Var lär sig små barn att vara elaka mobbande monster? Hålla barn hemma gör dom till lätta offer. Nu finns offer även om dom gått i samma dagis från 1 års ålder men för att inte göra det värre. Tycker alla ni bloggare skulle ta upp det här i era bloggar och belysa problemet som finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela det här inlägget:

Relaterade inlägg