Doulautbildning tillsammans med Din Gravidcoach!
29 juni, 2023
14:50
1 kommentar
-reklam för din gravidcoach-
Nu ska ni få följa med in i doulans värld och de fyra dagarna som jag tillbringade i Stockholm när jag utbildade mig till Doula.
Det var helt fantastiska fyra dagar med väldigt mycket info men även en stor resa för mig själv inombords.
Att åka till storstaden och gå en utbildning där jag inte kände någon innan, var läskigt och spännande på samma gång.
När jag bestämde mig för att jag ville gå en utbildning till doula så googlade jag en del och fann ganska snart denna utbildning som jag sedan gick. Utbildningen var via Gravidcoach.se
De tre fantastiska kvinnorna som driver gravidcoach, är utbildade doulor och har lång erfarenhet inom detta. Förutom att de är doulor och utbildar fler doulor runt om i landet, De utgår ifrån Skåne och erbjuder förlossningsförberedande kurser, amningsstöd, gravidmassage, och även stöd vid aborter. Så bor du långt ner i vårt land och känner att du vill ha stöd och hjälp med något av detta så kan du kika in hos gravidcoach och kontakta dom. Alla deras stöd och kurser kan ni läsa om HÄR.
Utbildningsdagarna var från 9-18 de flesta dagarna , men även om de var långa så kändes de aldrig så. Tiden sprang verkligen i väg och man kom alltid hem med härlig energi efteråt. Oftast har man en tanke om hur man tror att det ska bli, men hela upplevelsen blev liksom ännu bättre.
Dagarna var otroligt bra strukturerade. Mycket info, men otroligt intressant.
Så vad är en doula egentligen?
En doula är en person vars uppgift är att finnas som ett stöd för den födande kvinnan men också som ett stöd för partnern. Tanken är inte att ta någon annans plats, utan att finnas som ett stöd och minska rädsla och skapa en trygghet.
En doula hjälper familjer både under graviditeten, själva förlossningen men också som ett stöd efter förlossningen, En doula kan erbjuda er verktyg för att ni tillsammans ska kunna bli ett starkt team.
Allt detta och mycket mer lär du dig under utbildningen när du sedan blir dipl. doula. Som doula är du själv ditt viktigaste redskap. Närvaro och lugn har den största effekten på hur stödet upplevs.
Din gravidcoach erbjuder sina kurser i Stockholm & i Skåne, de har nu släppt höstens kurser som jag absolut tycker ni ska kika närmare på. Läs om kursen HÄR.
Så vad ingår egentligen när du väljer att utbilda dig till doula?
Man får dela med sig av sin egna förlossningsupplevelse om man önskar, Doulans roll, hur man som doula samarbetar på ett bra vis med vårdpersonalen. Hur du startar upp ett samarbete tillsammans med dina klienter. Hur kan ett församlat se ut med eventuella klienter? Förlossningens olika faser och hur förlossningsförloppet ser ut. Hormoner. Olika typer av smärtlindring. Föda utan rädsla verktyg och mycket mycket mer.
Så vilka är det fyra olika verktygen när det kommer till ” föda utan rädsla?”
De fyra verktygen som man pratar om är. Andning, avspänning, rösten och tanken.
Tanken med att använda dessa verktyg är att förflytta kvinnan från ett stressat läge , till ett mer kontrollerat och skapa en trygghet. En trygghet som gör att hon i sitt värkarbete kan hantera värkarna på ett bättre sätt. Genom att skapa en trygghet så utsöndrar man också vårt må bra hormon ( oxytocin ).
Men får en väldigt bra genomgång på utbildningen kring detta och du kan på så vis också hjälpa dina klienter i detta. Att förlossningar går både snabbare och mindre komplikationer när kvinnor har rätt stöd har visats i studier, vilket är helt fantastiskt. Studier visar även att förlossningar med doula har en positiv effekt, så kallad doulaeffekten. Antal kejsarsnitt minskar, Förlossningens längd minskar, Behovet utav en medicinsk smärtlindring minskar, samt att önskemål om epidural ( ryggmärgsbedövning) minskar. ♥
Här har ni de tre grymma bakom utbildningen.Malin, Anna och Aniara.
Du får också under dessa dagar lära dig olika massagetekniker, både med och utan sjal. Olika typer av press , höftpress samt knäpress och hur det kan underlätta under värkarbetet. Höftpress kan göras både med sjal och utan, Gör man utan så ska den gravida stå upp och personen som ska ge höftpress sitta på en stol, ni kan se bilden ovan här till vänster. Höftpress är ett slags mottryck som kan vara skönt under värkar. Pressen avlastar bäckenet. Du trycker under hela värken och släpper när värken är slut. Här kan man också diskutera efter värken om kvinnan tyckte det hjälpte eller inte och om något behöver justeras.
Denna övningar går också att göra med sjal, men då behöver ni va två stödpersoner, förslagsvis partner och doula. Lägg sjalen runt den födande under magen. korsa ändarna i ryggen, och sedan drar ni åt varsitt håll som att ni har dragkamp. Denna ska också hållas under värk.
Det finns olika sorters övningar när det kommer till att använda sig utav sjal under förlossning. Dessa sjalas heter Rebozos och kommer ursprungligen från Mexico där barnmorskor använt dessa tygstycken.
Denna typ av övningar kallas för Oxytocingunga. Du sveper sjalen runt hela överkroppen, att ha förtroende för din stödperson och våga luta dig tillbaka i sjalen. Sedan gungar stödpersonen födande fram och tillbaka i ett lugnt tempo. Denna övning är lugnande och tryggheten i denna hjälper oxcytocinet att flöda.
En annan övning som man kan göra med sjalen kallas för Belly sifting. Denna typ av övning kan hjälpa bebis under förlossningen att lättare rotera. Hjälper även den födande att slappna av under förlossningen. ”lyft” upp magen under själva värken och sedan släpp ner långsamt långsamt, när värken är över.
Vi fick lära oss väldigt många tekniker både med och utan sjal. Tanken är inte att man ska använda alla på en och samma gång, utan beroende på hur situationen ser ut under förlossningen så finns det olika övningar för olika tillfällen som man kan prova sig fram med vad den födande tycker om och inte.
Här får vi undervisning om hur man med hjälp av knäpress kan smärtlindra vid ryggont. Knäpress kan göras antigen när den födande ligger ner eller när hon sitter på en stol. Denna övningar är till för att avlasta och lindra smärta i rygg och svank. Här gäller det att instruera den födande att slappna av i benen och hjälpa till att pressa. pressa under värk och släpp sedan under vila. Denna övning kan man göra så många gånger som den gravida önskar.
Förlossningsställningar, Metoder i att stödja. Du får dessutom lära dig mycket om amning och hur du kan ge stöttning i det.
Eftersom du som doula har dig själv som största redskap i att ge stöd. Så är det viktigt att du är lugn, närvaro och lugn har den största effekten. Vi fick många tips om hur vi med hjälp av vår röst och kroppsspråk kan skapa en trygghet för den födande personen och dess partner.
Så hur kan man ge bra stöd vid beröring?
Mycket kropp, fast hand, rytmen ( otroligt viktig ) den bör va långsam. Riktningen ska vara neråt.
Inför kursen finns det också en rad kurslitteratur , som kan vara bra att läsa innan, eller alternativt efter kursen. Du ser på deras hemsida vilken kurslitteratur som du bör läsa. Läs mer HÄR
Under dessa dagar så kommer också tre stycken gästföreläsare . Alla tre lika intressanta.
Först ut på våra dagar var Gudrun Abascal, som är legitimerad barnmorska, med över 40 års erfarenhet av förlossningsvård och hon har även skrivit boken ” Att föda” Det var otroligt givande att lyssna på Gudrun som har så mycket erfarenhet av förlossning.
Sedan föreläste också Maria Wigbrant också legitimerad barnmorska. Hon är träningsinstruktör, och har skrivit boken ” Stark, glad mamma” Att få lyssna på Maria var givande och intressant. Hon bjöd också in oss i världen när det ” inte riktigt blir som man tänkt sig” Eftersom jag själv jobbar på Neo så har jag redan mycket kunskap om detta. Men för alla andra som inte har samma bakgrund som mig i utbildningen så är detta helt fantastiskt. Så tycker det är superbra att de även tar in detta ämne i utbildningen.
Doulan Opokua Britton, som arbetar som sjuksköterska och Doula kom och gästföreläste. Vi fick ta del av hur hon gjorde för att starta upp sin verksamhet och hur hon upplever arbetet som doula. Mycket intressant.
Här är vi alla nyutbildade doulor på en och samma bild, samt våra fina lärare och doulan Opokua längst upp till vänster!
Här instruerar Aniara några olika typer av ”spinning babies” övningar. Dessa övningar kan vara viktiga om tex bebis ligger högt upp och inte riktigt trängt ner. Vissa övningar balanserar ligamentet nära cervix och kan skapa mer plats för bebis. Dessa kan vara till fördel om man behöver hjälpa bebis på traven att inta position. Samt att det minskar smärta och spänningar under förlossning men även under graviditeten. Men när det kommer till dess övningar finns det tyvärr ingen vetenskaplig evidens på detta, det finns alltså inga bevis på att detta fungerar. Mer än en stor erfarenhetsbaserad kunskap. Det går att läsa mycket mer kring detta på spinning babies.
Tycker verkligen om att det ingår SÅ mycket i denna utbildning. ♥ Dessutom ingår det även coachen samtal efter avslutade utbildning, för att få extra stöd i början. SAMT att det ingår en säljkurs så att man får stöd i att komma igång med sina första uppdrag som doula! ♥ Jag har bokat in mitt egna första coachade samtal redan nästa vecka! Det ser jag fram emot!
Jag tycker det är så bra att utbildningen också innehåller föreläsningar från både vårdpersonal men även av doula. Vi hade även chansen att efteråt fråga ut alla som föreläste om de frågor som kan tänkas komma upp under tiden.
Inför hösten kommer de att ha två olika utbildningar till doula, en i Stockholm och en i Skåne.
Är du intresserad av att läsa mer och kanske gå utbildningen till doula? klicka HÄR och läs mer. Vill skicka in en intresseanmälan redan nu? Så klicka HÄR.
Jag ångrar inte en sekund att jag gick kursen, den vad väldigt givande även på det privata planet och jag kände att kursen är SÅ givande.
Nu ser jag fram emot att vara med på min systers förlossning, och att coacha henne och hennes sambo i deras förlossning. ♥
Stor Kram / Angelica